Winterdepressie symptomen

Je kent het gevoel wel: je voelt je de laatste tijd best vermoeid, nerveus of humeurig. Netflixen en met wat overgebleven koolhydraat rijke gerechten eten is wat je doet om van je stemming te vluchten. Je seksuele lust kan op dieet zijn, of zelfs vasten. Het is moeilijker om uit bed te komen, en je hebt nergens zin in. Dan is het antwoord ´´je lijdt aan winterdepressie´´ en de vraag is ´´hoe kom je hier vanaf?

Wanneer begint winterdepressie?

Dat is het probleem: de duisternis van Moeder Natuur in het grootste deel van het land wordt elke winter biologisch tot op zekere hoogte naar schatting gevoeld door één op de vier, meestal beginnend rond oktober en op mysterieuze wijze eindigend in april met de dooi van de lente.

Gevolgen winterdepressie

De meeste mensen ervaren het als een winters slop, het “ik kan niet wachten tot de winter voorbij is”-sensatie, die matige maar beheersbare traagheid en hunkeren naar voedsel veroorzaakt. Meer dan 11 miljoen Amerikanen lijden echter aan een ernstiger type winterdepressie, bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), die normaal gesproken wordt vastgesteld na ten minste twee jaar van ernstigere symptomen.

Met de volgende tips kom je van je winterdepressie af

  • Blijf actief: Een regelmatige wandeling van een uur midden op de dag kan volgens onderzoek net zo effectief zijn als lichttherapie om de winterdepressie het hoofd te bieden.
  • Ga naar buiten: Ga overdag zo vaak mogelijk naar buiten, vooral ’s middags en op zonnige dagen. Kies bleke tinten die licht van buiten reflecteren, en ga indien mogelijk in de buurt van ramen zitten.
  • Hou je je warm: Koud zijn verergert de depressie over het algemeen, en omdat de winter zich kenmerkt door de koude dagen, is dus zeer belangrijk om je je warm te houden in deze tijd. Je kan je opwarmen met warme dranken en gerechten. Draag warme kleding en schoenen en probeer je huis tussen 18 en 21 graden te houden. en hou het vooral gezellig met de verlichting en de helende muziek.
  • Zorg voor een gezonde voedingspatroon: Een goed voeding zal je stemming verbeteren, je meer energie geven en voorkomen dat je de hele winter aankomt. Eet veel verse groenten en fruit om je trek in koolhydraten te compenseren, zoals pasta en aardappelen. Maar iets zoets en lekkers mag natuurlijk ook maar met mate.
  • Begin een nieuwe hobby: Je geest bezig houden met een nieuwe hobby lijkt de symptomen van winterdepressie te verlichten “Het kan van alles zijn, van een bruggetje tot zingen tot breien tot lid worden van een sportschool tot het bijhouden van een dagboek tot het schrijven van een blog. Het gaat erom dat je iets hebt om naar uit te kijken en er op te focussen”.
  • Breng tijd door met je geliefden: Het is bewezen dat sociaal leven gunstig is voor je mentale gezondheid en je kan helpen de winterdepressie te verslaan. Doe je best om in contact te blijven met personen om wie je geeft en accepteer alle uitnodigingen voor sociale bijeenkomsten, zelfs als je maar voor een korte tijd kunt gaan.
  • Bespreek het met iemand: Counseling, psychotherapie of cognitieve gedragstherapie (CGT) kunnen je allemaal helpen de symptomen te beheersen oftewel te behandelen. Maar in het geval je veel last van hebt dan kun je het beste je arts raadplegen.
  • Neem deel aan het steungroep: Overweeg om lid te worden van een steungroep. Jouw verhaal delen met anderen die begrijpen hoe het is om aan winterdepressie te lijden, kan ongelooflijk therapeutisch zijn en je helpen je symptomen beter beheersbaar te maken.
winterdepressie, hoe kom je er vanaf?

Winterdepressie gaat voorbij

Ik hoop je een beetje te kunnen helpen met deze tips. En wat ik je ook graag mee wil geven is dat je niet de enige bent die hieraan lijdt, dat moet je weten en goed onthouden. Er zitten veel mensen hiermee maar niet iedereen durft erover te praten, terwijl dat juist goed is om de slechte stemming tegen te gaan.

Durf te vertellen wat je dwars zit en onderneem ten alle tijden acties. Geef je je niet over voor depressie, en blijf er tegen vechten met onder ander de tips die ik hierboven met je heb gedeeld. Je zult zien dat de winterdepressie ongemerkt voorbij gaat. Probeer de tips toe te passen, althans de tips die je aanspreken en je gemakkelijk er bij voelt. En voor nu wens ik je veel gezonde wintertijd toe.

Versla de winterdepressie met creëren van een gezellige sfeer.. Versier je woning met mooie verlichting, draai ontspannende en helende muziek in je huis en maak warme dranken die jij lust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk