Wandelen lijkt de kans op overlijden te verkleinen. De studie omvatte 16.732 vrouwen van 60 jaar en ouder die tussen 2011 en 2015 een stappenteller om hun middel droegen.

De stappen van elke deelnemer werden ingedeeld in twee categorieën: langere wandelingen van minstens 10 minuten en korte uitbarstingen van wandelen, zoals naar boven gaan of naar de auto gaan.

De onderzoekers spoorden deelnemers aan de studie gemiddeld zes jaar op, tot 2019. Ze ontdekten een vermindering van de sterfte met 32% bij personen die elke dag minstens 2.000 stappen liepen.

Elke toename van 1000 stappen per dag was gerelateerd aan een vermindering van het sterftepercentage van 28%. De gezondheidsvoordelen, met een piek van ongeveer 4.500 dagelijkse stappen, waren vergelijkbaar tussen personen die in korte uitbarstingen liepen en degenen die langere tijd liepen.

Hoe wandelen onze gezondheid verbetert!

Regelmatige lichaamsbeweging vermindert het risico op diabetes en hoge bloeddruk. Wandelen kan ook helpen de kans op het ontwikkelen van hartaandoeningen verkleinen.

Een kleine toename van het aantal stappen kan een aanzienlijke invloed hebben op iemands gezondheid. Mensen die meer lopen, hebben op korte termijn een betere lichaamssamenstelling en fitheid. Meer dagelijkse stappen kunnen op de lange termijn het risico op hartziekten, hartaandoeningen en sterfte verminderen.

Wandelen kan bijvoorbeeld de spierkracht verbeteren en valpartijen en ongevallen helpen verminderen. “Wandelen is ook een geweldige workout voor het hele lichaam.” Het maakt gebruik van de spieren van het hele been, evenals de kern- en bilspieren voor stabiliteit en voortstuwing.”

Wandelen en mentale gezondheid

Volgens onderzoek hebben mensen die fysiek actief zijn een goede mentale gezondheid dan mensen die dat niet zijn. Ander onderzoek heeft aangetoond dat zelfs ontspannen wandelen de symptomen van verdriet verminderen. En het verhoogt de fijne emoties en gevoelens bij ouderen.

“Wandelen kan de kwaliteit van iemands leven helpen verbeteren door het energieniveau te verhogen, de slaapkwaliteit te verbeteren, te helpen bij de stemming en mentale achteruitgang te verminderen”, zegt een onderzoeker.

hoe langer je wandelt hoe gezonder je leeft

Begin met kleine stappen en bouw steeds op!

  • Iedereen, ongeacht leeftijd of fysiek niveau, kan ergens beginnen.
  • Denk allereerst aan de veiligheid. Wandelen en andere oefeningen met lage intensiteit zijn doorgaans veilig voor de meeste mensen. Als u echter een voorgeschiedenis heeft van hartaandoeningen of een andere medische aandoening die uw inspanningstolerantie kan verminderen, raadpleeg dan uw arts voordat u begint of uw trainingsregime verandert.
  • Begin klein. Door de lat laag te leggen, kun je slagen. Begin met een bescheiden ritme van bijvoorbeeld drie keer per week 10 tot 20 minuten wandelen. Verhoog uw wandeltijd met vijf minuten per week of twee totdat u uw doel van 30 minuten bereikt. Voeg vervolgens elke week of twee een dag toe totdat u elke week ten minste 150 minuten bereikt. U kunt de intensiteit geleidelijk verhogen. Onthoud dat kleine doelen realistischer zijn, en deze kleine successen zullen je gemotiveerd houden.
  • Wees niet bang om te sporten of naar de sportschool te gaan. Elke beweging is nuttig en een stap in de goede richting. Veel mensen zijn geïntimideerd door de sportschool; misschien heb je overgewicht of ben je ongeschoold en ben je bang dat anderen je zullen aanstaren of veroordelen. Iedereen begon ooit voor het eerst te sporten. Concentreer je op je doel en verspil geen energie aan dingen die er niet toe doen.
  • Een plan maken. Plan van tevoren om uw kansen op succes bij het maken van een aanpassing van uw levensstijl op de lange termijn te optimaliseren. Kijk elke week van tevoren in je agenda en leg vast wanneer je die week gaat sporten. Beschouw uw gelegenheid om te oefenen als een vergadering, in plaats van als “Ik zal het doen als ik tijd heb.”
  • Verwacht dat er wat gevechten verloren gaan. Houd er rekening mee dat de meeste mensen op een bepaald moment op een zijspoor zullen raken wanneer ze aan een gedragsaanpassing werken. Laat je hierdoor niet demotiveren. Identificeer liever eventuele belemmeringen die zich hebben voorgedaan, bedenk een actieplan en probeer het opnieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk