De vakantie doet wonderen, hoe leuk is het om van je vakantie te genieten en je tegelijkertijd de voordelen er van benut.

Door de jaren heen, zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd over de goede effecten van vakanties op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid aangetoond.

vakantie doet wonderen

Op vakantie gaan, is meestal een rituele handeling die ons en onze relaties opladen met de nodige energie. De meeste mensen gaan één keer per jaar op vakantie, en dat komt door de hoge kosten die er bij komen kijken. Maar wat ik zelf vaak doe, is er even tussen uit gaan. En dat hoeft absoluut niet lang of duur te zijn. Ik zou je bij deze willen adviseren om je begrip voor vakantie te herformuleren. Hiermee bedoel ik, dat de Vakantie helemaal niet lang, ver of duur hoeft te zijn om het een vakantie te benoemen. Zo kun je op vakantie gaan in je eigen stad. En het kan ook nog eens heerlijker zijn dan een lange vakantie. Het gaat vooral om de tijd die je neemt voor jezelf en doorbrengt met je familie ´´Quality Time´´

Vakantie, spanning of ontspanning?

Op vakantie gaan is een belangrijk onderdeel van ons leven geworden. Zo zijn we er allemaal druk mee bezig in dat standaard periode. Waardoor we soms verschrikkelijk stressen over de voorbereidingen, zelfs meer dan wanneer we druk zijn met ons dagelijks leven bijvoorbeeld. En dat is juist niet de bedoeling van de vakantie. Van vakantie horen we te ontspannen, ook als we nog maar bezig zijn met de voorbereidingen. Je vakantie begint namelijk op het moment dat je vrij bent van alles, zoals werk, afspraken en al je levensverplichtingen. Vakantie nemen is even terugkeren naar je zelf.

Vijf gezondheidsvoordelen van vakantie

1- Lage bloeddruk

Een recente studie heeft ontdekt dat degenen die een vakantiepauze hielden, gemiddeld een bloeddrukdaling van 6% hadden. Degenen die doorgingen met hun gebruikelijke routine, merkten geen verschil. Als gevolg hiervan is het voor mensen met hoge bloeddruk een duidelijk signaal om wat tijd vrij te maken voor de ontspanning. Of je nu een week of twee op vakantie gaat, of een weekendje weg. Je gaat merken dat die korte vakantie je wonderen doet. Door de ontspanning ben je er helemaal klaar om weer aan de slag te gaan, en zelfs bereid om nieuwe stappen in je leven te nemen. Zo sterk is het vakantie effect op je gevoel. Ik zou je adviseren om een gewoonte van te maken, dat het steeds makkelijker wordt om er even tussen uit te gaan. Je houdt je ontspannen, en je verlaagt je bloeddruk. Hoe leuk is dat?

2- Verbeterde slaapkwaliteit

Wist je dat mensen op vakantie hun slaapkwaliteit tot wel 17% kunnen verbeteren? Ja, je leest het goed. Volgens het onderzoek van Kuoni Travel en Nuffield Health nam de slaapkwaliteit van ‘vakantiegangers’ toe met 34 punten, terwijl de slaapkwaliteit van ’thuisblijvers’ met 27 punten afnam. En dit is vooral te wijten aan het feit dat wanneer je tijd vrijmaakt van je werk om te reizen of op vakantie te gaan, je minder angstig voelt. Minder stress vermindert angst, en het zorgt voor gemoedsrust. Dat kan resulteren in een betere nachtrust. En het spreekt voor zich dat een goede nachtrust essentieel is, aangezien dit van invloed is op hoe je lichaam de volgende dag functioneert.

3- Vakantie is goed voor je hart

Karen Mathews, een onderzoeker aan de Universiteit van Pittsburgh, analyseerde ongeveer 9.000 mannen tussen de 35 en 57 jaar die 9 jaar in de gaten werden gehouden in een ander onderzoek. Deze mannen hadden allemaal een hoog risico op coronaire hartziekten. De bevindingen van dit onderzoek waren eenduidig. Deelnemers die niet jaarlijks op vakantie gingen (reizen) hadden 32% meer kans om te overlijden aan een hartaanval. Een zere belangrijke reden dus, om een verandering in je leven te brengen. Je gezondheid is namelijk je alles.

4- Het verlaagt je stressniveau

Volgens het Arizona Department of Health Services hadden vrouwen die regelmatig op vakantie gingen, minder risico om gespannen, verdrietig of gestresst te zijn. Deze psychologische voordelen resulteren in een hogere kwaliteit van leven en betere werkprestaties. Een pauze nemen en tijd maken om tot rust te komen, je lichaam in beweging te krijgen of zelfs een lang bad te nemen, zal je afleiden van spanning en zorgen. Elke van deze activiteiten is ideaal om te ondernemen. Bel je vrienden en plan bijvoorbeeld een spa-dag of moment waar je je verfrist en gerevitaliseerd voelt. Een gelukkiger geest resulteert namelijk in een gelukkiger bestaan.

5- Gewichtsverlies

Als je er nog meer van overtuigd wilt zijn dat vakantie en een gezonde levensstijl hand in hand gaan, overweeg dan dit: studies suggereren dat vakanties, naast het verbeteren van de geestelijke gezondheid, ook kunnen leiden tot andere gezondheidsvoordelen, zoals een beter humeur en zelfs gewichtsvermindering. Een andere studie ontdekte dat vakantie de glucosespiegels kan verlagen, waardoor het risico op obesitas en diabetes wordt verlaagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk