Het artikel van vandaag gaat over stress. Het meeste besprekende onderwerp in ons modern leven. In dit artikel vertel ik jullie wat de stress is, de symptomen daarvan en natuurlijk wat je eraan kunt doen

Wat is stress?

Stress is spanning en onrust ervaren. Het wordt veroorzaakt door het drukleven, te hoge eisen stellen. De lat hoger leggen en noem maar op. Maar toch hoef je je niet altijd zorgen te maken als je je af en toe onrustig of gespannen voelt, dit kan een normale reactie zijn van je lijf door een drukke dag bijv. Je hoeft er dus niet gelijk een oorzaak achter te gaan halen. 

Blijf alert en let op de signalen

blijf alert


Let er wel op, als er sprake is van een regelmatige spanning. En of de klachten die zich verergeren of toenemen. In dit geval spreek je niet meer van een normale stress. Als je doorgaat met je werk, studie of waar je dan ook mee bezig bent en je klachten negeert dan kan dat leiden tot een Burn-out. Dus hou je klachten in de gaten en observeer hoe je klachten elke keer zich voordoen en je gestrest voelt. 
Wat veel mensen verkeerd doen is dat ze gewoon doorgaan met hen bezigheden ondanks de heftigheid van de klachten. Ik begrijp wel dat sommige van ons zich niet ziek willen voelen en ze geven dus nooit toe dat ze moe zijn of wat dan ook. Maar als je nu niet ingrijpt en jezelf redt van dat cirkel wat mogelijk nooit ophoudt, dan ben ik bang dat het te laat is.

Je gezondheid gaat voor

De meeste van ons negeert de vermoeidheidssymptomen die ze er mee te maken kunnen krijgen in ons leven, denkend aan de tijd die we niet mogen ”verspillen” volgens het moderne levensnorm. De deadline moet op tijd behaald worden, de prestatie moet 100% goed zijn. kortom, wij moeten blijven functioneren wat het ook gaat kosten. En we vergeten weleens dat we maar mensen zijn en de accu op elke moment leeg kan raken. wat grote gevolgen kan hebben op onze gezondheid.


Ik raad je aan bij de aanhoudende en/of terugkerende klachten te beseffen dat het om een vermoeid brein gaat. Laat het dus niet zover komen, en neem je lichaamssignalen serieus, want om daarvan te herstellen gaat het je veel tijd kosten en dat wil je niet. Herken je klachten op tijd en onderzoek de oorzaken, zodat je weet wat je eraan kunt doen en op tijd.

Wat zijn de stress-symptomen?

Je kan de stress op meerdere vlakken ervaren. Ik koos hier voor lichamelijke en mentale symptomen.


Veel voorkomende lichamelijke klachten:

 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen
 • Zweten en trillen
 • Hyperventilatie
wat zijn de stresssymptomen?


Veel voorkomende mentale klachten:

 • Somberheid
 • Onrust
 • Opgejaagd gevoel
 • Lustloosheid
 • Onzekerheid
 • Angst
 • Schuldgevoelens 

Wat doe je tegen stress?

Stress behandelen is waar iedereen opzoek naar is. Gelukkig zijn er genoeg methoden om de stress klachten te verminderen of te laten verdwijnen mits men iets ervoor doet natuurlijk.

genezen van sterss

Je kan gebruik maken van de ontspanningsoefeningen, Yoga lessen en mediteren, ze werken allemaal rustgevend. Hiernaast werken lopen en wandelen ook goed tegen stress. Snel lopen kan bijvoorbeeld hetzelfde effect hebben als de antidepressiva. Het is wel belangrijk dat er een bepaalde regelmaat daarin wordt gebracht. Dit betekent dat je het zo vaak oftewel regelmatig moet doen om een verbetering te gaan merken. Dus wees een doorzetter en ga lekker wandelen, hoe moeilijk het ook is. Want laten we nou eerlijk zijn, een actie ondernemen met stress klachten is bijna niet te doen, maar we weten ook wel, dat stil staan is achteruit gaan en dat wil je zeker niet! Denk altijd dat je een mooie mens bent, dus je verdient ook een gezond en mooi leven.

Een andere advies is letten op de voeding. Gezond eten kan grote invloed hebben op je mentale gezondheid. Maar hier kom ik nog uitgebreid op terug in een andere artikel.

Hoe kun je het best beginnen met je behandeling?

Een goed begin van een behandeling, begint meestal met het beseffen van wat je denkt en voelt. Daarna komt de acceptatie, en als je deze twee goed in orde hebt dan maak je je behandeling stuk makkelijker. 
Of je behandeld wilt worden bij de eerste of tweedelijns psycholoog, je zelf wilt behandelen, of door welke manier dan ook. Je krijgt bijna altijd te maken met de therapieën waar we vast wel van hebben gehoord zoals ”Mindfulness therapie” maar of we het al eerder hebben geprobeerd, blijft de vraag!

Wat is Mindfulness therapie in het kort?

Eén van de bekende therapieën is Mindfulness therapie. De therapie samengevat leert je met aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu, van het moment te genieten, je eigen te accepteren zoals je bent. Kortom, je komt tot je kern als mens, en dat is allerbelangrijkste wat er is. Gewoon terug naar de basis.
Mindfulness therapie is één van de beste methodes die goed werken tegen stress klachten. Persoonlijk heb ik veel baat bij gehad en nu nog steeds. Of je nu aan het begin bent van je behandeling of je bijna klaar bent. Of zelfs als je helemaal ontslagen bent. Je kan het altijd blijven toepassen in je dagelijks leven. 

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk