Gezonde leefstijl hoeft niet duur te zijn. Echter zijn er velen van ons die het nog steeds een dure opgave vinden, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Het is natuurlijk wel te begrijpen waar het gedachte vandaan komt, als je de supermarkten even bezoekt. Er is altijd een aparte afdeling voor de gezonde producten in de supermarkten. En als je even naar de prijzen kijkt dan wil je gelijk de supermarkt verlaten. Zo duur dat het je arm en zielig doet voelen.

Zo’n moment heeft naar mijn mening twee nadelige gevolgen. De ene heb ik hierboven al benoemd en de tweede is dat je je gedemotiveerd raakt, wat het in kan houden dat je je niet meer aan de gezonde leefstijl wil doen. Kortom, je voelt je niet bij horen en het niet voor je bestemd is.

Goedkoop is verleidelijk

goedkoop is verleidelijk

De hoge prijzen schrikken de (gemiddelde) consument af. Je kan die prijzen bijna niet vergelijken met die van de ongezonde producten. Deze laatste zijn zo goedkoop dat je het niet kan negeren om het niet te kopen. En ja, omdat het binnen de budget valt dan is het prima om er een paar van te halen.

Ik vind persoonlijk dat zowel de supermarkt als de consument hier verantwoordelijk voor zijn. Wat ik hiermee precies bedoel, vertel ik je verder in het artikel.

Tja, als de consument het wil betalen

De supermarkt kan de prijsstrategie aanpassen aan de wensen van iedere consument. Ben je rijk of arm, de gezonde producten moeten er voor iedereen betaalbaar zijn. Deze producten hoeven overigens helemaal niet overdreven duur te zijn. Maar goed, als er een groep is die het zo belangrijk vindt om een gezonde leefstijl te hebben, en die het ook kan en wil betalen dan is dat een mooie gelegenheid voor de winkels om een specifiek concept voor te maken. Zo zit de marketing eenmaal in elkaar, en daar kunnen we weinig aan veranderen, alhoewel de supermarkten zelf een groot bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij met een hele kleine aanpassing.

Rijk of arm, de gezonde producten moeten er voor iedereen betaalbaar zijn!

Gebruik je verstand

gebruik je verstand

Dan komt de rol van de consument aan de beurt. Als consument mag je daarentegen je analyse blik gebruiken, ga lekker vergelijken en onderzoek het lekker zelf zou ik zeggen. Niet alles wat duur is, is gezond en niet alles wat goedkoop is, is ongezond. Zo heb je bijvoorbeeld van de dure producten ook een goedkoop variant, maar in een wat mindere aantrekkelijk jasje.

Het is dus aan jou om goed te zoeken naar de gezonde producten die goedkoop zijn. Kijk niet naar de verpakking, dat zegt helemaal niks over de kwaliteit van het product, het trekt je als consument alleen maar aan of juist niet als het goedkoop is. Van elke product heb je verschillende verpakkingen en prijzen, trap er dus niet in, en koop lekker de gezonde producten die je nodig hebt zonder dat je veel uit hoeft te geven.

Maak het gezonde leefstijl betaalbaar voor jezelf

Bij de gezonde leefstijl kunnen de noten niet wegblijven, dat weet iedereen. Ze zijn heel gezond maar ook wel wat prijzig, eveneens de goedkope variant. Maar als je er slim in wilt spelen dan maak je een lijstje van de producten die je wilt kopen en daadwerkelijk nodig hebt. Dus niet zomaar halen omdat het goedkoop is of in de actie (de gezonde producten dan weer wel) let daar goed op.

De ongezonde en goedkope producten kunnen je veel kosten dan de gezonde producten met een oorspronkelijke dure prijs. Gebruik je verstand en maak een slim plannetje.

Zo doe ik het zelf ook

Ik heb bijna altijd noten thuis, niet alle soorten tegelijk, dat hoeft ook weer niet. Maar ik haal voor elke periode van bijvoorbeeld drie á vier wat noten thuis, zoals walnoten of amandelen. Ik haal deze regelmatig omdat ik vind dat ze twee belangrijke elementen combineren, zoals de lekkere smaak en de voedingswaarden. Hiernaast haal ik ook wat gedroogde fruit thuis. Want die combineer ik lekker met de noten. Precies hetzelfde verhaal als hier boven geldt dat ook voor de gedroogde fruit. Bij mij zijn vaak de vijgen, dadels en of gedroogde pruimen te vinden.

Gezond genieten hoort bij gezonde leefstijl

Ik ben iemand die het lekker vindt om af en toe zelfbedachte gezonde recepten te maken. Zo maak ik bijvoorbeeld regelmatig lekker pannenkoekjes of broodjes voor het ontbijt. mijn hoofd ingrediënten bestaan bijna altijd uit havermout, griesmeel en of zemelen.

Havermout koop ik voor niet eens een euro bij de supermarkt, wellicht is de verpakking niet aantrekkelijk genoeg maar het gaat mij om het product dat er in zit en die is goed. De verpakking gooi ik uiteindelijk toch weg, en wat er weggegooid wordt kan mijn keuze niet beïnvloeden.

De zemelen koop ik bij Holland & Barrett voor maar 1,29 euro (en hij gaat er lang mee). De griesmeel haal ik het liefst bij een marktwinkel, je kan een paar kilo’s kopen voor een mooie prijs. En hij is lang houdbaar. Het is misschien even lopen van een plek naar een ander zou je nu bij jezelf denken, maar je kan het prima combineren met een uitje of wandelingetje zoals ik het zelf ook doe. Ik heb ook altijd gedacht dat het lastig zou zijn om het voor elkaar te krijgen maar zo lastig is het helemaal niet bleek achteraf.

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk