”Last van slaaptekort” is een onderwerp waar veel mensen mee worstelen, en ik zelf was er één van. In dit artikel ga ik je vertellen wat de oorzaken hiervan zijn en wat je simpel kunt doen om het probleem te verhelpen.

Er zijn verschillende slapers en iedereen ervaart de slaap anders. Maar één ding is belangrijk ”voldoende slapen’‘. Ik hoor jullie nu zich afvragen. Wat is voldoende slaap? En hoe bereik je het? Ik ga proberen in dit artikel deze vragen te beantwoorden en je de tips geven die mij zelf enorm hebben geholpen.

Let op, Verwacht niet gelijk het resultaat. In dit proces moet je geduldig zijn en zeker de tijd voor nemen. forceer het niet zou ik zeggen. Dit zeg ik uit mijn eigen ervaring. Leer het probleem te accepteren en dan begin je met het werken aan je slaapprobleem.

Wat is voldoende slaap?

Goed. Ik begin met de eerst vraag die ik al eerder stelde. ”Voldoende slaap” wat is dat precies? Voldoende slaap ligt namelijk vaak aan de leeftijd. Als kind heb je meer dan 8 uur nodig per nacht, daarentegen heeft de volwassene voldoende aan 7 uur slaap om zich fit en goed te voelen. Om hier een duidelijk beeld over te geven laat ik je per leeftijd categorie zien hoeveel slaapuren je nodig hebt.

Voldoende slaap
  • Kinderen tussen de 6 en 13 jaar hebben tussen de 9 en 11 uur slaap nodig.
  • Pubers tussen de 14 en 17 jaar hebben tussen de 8 en 10 uur slaap nodig.
  • Volwassenen tussen de 18 en 64 jaar hebben 7 uur slaap nodig.
  • Ouderen van 65 jaar en ouder hebben tussen de 5 en 6 uur slaap nodig.

Nu weet je aan de hand van het overzichtje hierboven hoeveel slaapuren je nodig hebt om tot rust te komen. MAAR, dit is nog lang geen antwoord op ons onderwerp over ”moeilijke slapers” oftewel ”moeilijk in slaap vallen” hoe pak je dit probleem aan en hoe bereik je de diepte punt in je slaap, want dan pas bereik je je rust.

Zelf heb ik al maanden lang er aan geleden. Ik kon nachten lang slapeloos doormaken, waardoor ik fysiek en mentaal ziek ben geworden. Dit is helaas bijna altijd het gevolg van slaaptekort. Maar wat is de oorzaak van een ”Niet-In-Slaap-Vallen” hoor ik je je nu weer afvragen!

Oorzaken van slaaptekort

Vaak voorkomende oorzaken die de slaapkwaliteit kunnen beïnvloeden zijn, te weinig of slecht slapen.

Slaaptekort oorzaken
  • Slecht slapen: Ik heb er zelf veel moeite mee gehad om er verbetering in te brengen. Hier kom ik nog later op terug. We spreken van slecht slapen of slecht slaapkwaliteit wanneer je constant het gevoel hebt of krijgt dat je niet of nauwelijks hebt geslapen terwijl je wel de 7 of 8 uur slaapduur hebt gehad, of zelfs langer. Dit probleem kent diverse oorzaken. Sommige mensen hebben last van pieker gedrag wanneer ze in bed gaan liggen. En sommige kunnen door een bepaald geluid of licht niet in slaap vallen. Maar het kan ook aan een slechte matras of kussen liggen. Deze laatste vallen makkelijk op te lossen door ze een keer te vervangen, en dan weet je gelijk of het probleem daar aan ligt. Slaaptekort kan ook veroorzaakt worden door een verstoring in onze biologische klok, we spreken hier van een slaapstoornis.
  • Te weinig slapen: Er is hier sprake van wanneer je bijvoorbeeld een pas geboren baby hebt, of door werkomstandigheden. Deze veranderingen kunnen van korte duur zijn. Je zou dus denken dat je je oude slaapritme makkelijk zou terugwinnen zodra je er weer in zit. Maar helaas dat is altijd vanzelfsprekend. Onze lichaam en brein kan er aan wennen wat het zeker tijd gaat vergen om de oude slaapkwaliteit terug te krijgen.

Wat zijn de gevolgen van slaaptekort en hoe heb ik het zelf aangepakt?

Slaapprobleem aanpakken

Slaaptekort kan grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Waardoor fysieke en mentale klachten kunnen ontstaan. Het kan letterlijk je leven negatief beïnvloeden. Uit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat ik een punt heb bereikt dat ik niets meer kon en mij niets meer uitmaakte in het leven. Zo erg was het dus. Ik verlangde iedere nacht naar slaap en op een natuurlijke manier in slaap kunnen vallen, maar zo simpel was het niet. Mijn hoofd trok het op gegeven moment niet meer. Ik kon niet meer nadenken en het normaal functioneren zat er ook niet meer in.

In het begin van het probleem, dacht ik aan de slaaptabletten. En deze heb ik wel voorgeschreven kunnen krijgen van de arts. Ik dacht wat fijn, nu kan ik eindelijk slapen en dat klopte ook, ik heb een paar nachten door kunnen slapen, maar op gegeven moment ben ik er achter gekomen dat ik niet zonder kan om in slaap te kunnen vallen. Toen ging de bel aan. Het was een verslaving aan het worden. En dat betekende meer dat ik een probleem door een probleem heb opgelost, van een slaaptekort ” probleem” naar een verslaving ”probleem” NEE! Dit wil ik niet dacht ik op dat moment. Ik ging gelijk internetten en informatie verzamelen over slaaptekort en wat je er aan kunt doen. Ik heb toen verschillende artikelen gelezen maar wat mij bijbleef is hoe het eten je slaapritme kan beïnvloeden.

Onderzoek de oorzaak van je slaaptekort

onderzoek het probleem

Stress was mijn groot probleem in het heel proces. En dat was de oorzaak van mijn slaaptekort. De stress veroorzaakte bij mij een piekergedrag wat het slapen onmogelijk maakte. Wat is dus de oplossing?

Ik ben toen van alles en nog wat gaan proberen. Ik wilde mijn stress verminderen maar hoe zou ik het aanpakken. Ik ben met voeding en wandelen gaan beginnen. Elke dag ging ik een stukje lopen en ik lette steeds meer op mijn eten. Voor het slapen gaan maakte ik de tijd voor de ontspanningsoefeningen.

Stap voor stap begon ik mijn draai er in te vinden. Om het verhaal korter te maken, wil ik je iets benadrukken. Neem het probleem serieus en onderschat het niet. Slaaptekort heeft mijn leven erg verslechterd. Daardoor ontstonden andere problemen bij mij maar gelukkig heb ik op tijd de stap ondernomen om mijn leven te veranderen. Ik raad je aan om goed naar je lichaam te luisteren, zo nodig onderneem je de acties die je veel ellende kunnen besparen, en dit vertel ik je uit persoonlijke ervaring. Ten slotte wil ik je drie tips meegeven.

Voorkomen is beter dan genezen

Wandelen en gezond eten
  • Let op je voeding. Eet gezond en variërend. Het hoeft niet perfect te zijn, beginnen met het af en toe gezond eten is ook goed.
  • Ga elke dag wandelen als het je lukt. Zo niet dan probeer je minimaal 3 keer per week te wandelen.
  • Maak tijd voor een ontspanningsmoment. Ga Yoga lessen doen, luister naar de Ontspanningsoefeningen of doe Mindfulness therapie en ontspan maar zou ik zeggen!

Ik hoop dat je hier iets aan zou hebben. Ik heb je in het kort mijn verhaal verteld over hoe de slaaptekort mijn leven negatief heeft beïnvloed en hoe ik door kleine stappen toch mijn probleem zelf heb verholpen. Als ik het kan dan kun jij het ook. Ik ben blij dat ik nu zonder enige medicatiehulp in slaap val, ik voel me vrij.

SUCCES!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk