Serotonine verhogen is het doel van iedereen die moeite heeft met slapen. Serotonine is namelijk een chemische boodschapper die vele functies in het lichaam en de hersenen beïnvloedt. Een laag serotoninegehalte is één van de factoren die kunnen leiden tot depressie. Gelukkig kunnen mensen een aantal stappen ondernemen om hun serotoninegehalte te verhogen. Het artikel gaat over de serotonine en hoe je dat op een natuurlijke manier kan verhogen.

serotonine verhogen

Het lichaam maakt serotonine van nature aan, maar er zijn enkele manieren om de productie ervan te verhogen. Zo kunnen bepaalde medicijnen, voedingsfactoren en lichaamsbeweging een verhoogde serotoninespiegel bevorderen.

Bij mensen die geen depressie hebben, is het onduidelijk of het verhogen van de serotoninespiegel gunstig zal zijn. Maar voor degenen die dat wel hebben, kan het aanpakken van serotoninetekorten helpen bij de symptomen.

Lees verder om meer te leren over serotonine en enkele wetenschappelijk bewezen manieren om het niveau ervan te verhogen.

GezondheidGezondheid

Hoe verhoog je het serotonine niveau

Er zijn veel producten waarvan fabrikanten beweren dat ze serotonine niveaus kunnen verhogen en de stemming verbeteren of helpen bij stress. Er is echter een gebrek aan bewijs achter veel van deze beweringen.

Hier zijn enkele manieren om Serotonine op een natuurlijke manier te verhogen:

1-Lichamelijke beweging

Lichaamsbeweging heeft een aanzienlijk effect op de hersenen en het lichaam, zowel op de korte- als op de lange termijn.
Er is enig bewijs dat activering van de spieren tijdens het sporten meer tryptofaan, dat door het lichaam wordt omgezet in serotonine, de bloed-hersenbarrière laat passeren.
Het meeste bewijs dat lichaamsbeweging serotonine verhoogt is afkomstig van dierstudies, hoewel er ook enkele voorbeelden bij mensen zijn.
Het verhogen van het serotonineniveau is een van de manieren waarop lichaamsbeweging depressies kan behandelen.

2-Zoek elke dag de zonlicht

Als je ooit hebt gehoord van de term seizoensgebonden depressie, ook wel bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), dan weet je hoe belangrijk zonlicht kan zijn voor je geluk en welzijn. Als de winter nadert, wordt het veel vroeger op de dag donkerder, wat je humeur kan beïnvloeden en je vatbaarder kan maken voor droefheid.

zonlicht is goed voor de serotoninegehalte

De hersenen produceren serotonine als reactie op zon- en daglicht. Gebrek aan blootstelling aan zon- en daglicht kan SAD veroorzaken, dat in zijn klinisch beeld op depressie lijkt. Als u vatbaar bent voor depressie of een seizoensgebonden affectieve stoornis, kan één keer per dag een korte wandeling halverwege de dag heel nuttig zijn.

3-Gebruik de natuurlijke supplementen

Bepaalde supplementen kunnen het serotonineniveau snel verhogen door tryptofaan te verhogen. Het is een van de ruim twintig natuurlijk voorkomende aminozuren die voor de eiwitsynthese worden gebruikt. Tryptofaan behoort tot de categorie essentieel aminozuur, wat inhoudt dat het niet kan worden gevormd door het menselijk lichaam en dus via de voeding moet worden opgenomen (Bron: Wikipedia)

supplementen

Het is alle gevallen altijd belangrijk om een arts te raadplegen voordat u supplementen gebruikt, vooral als u ook voorgeschreven medicijnen gebruikt. U mag deze supplementen niet nemen als u al antidepressiva zoals SSRI’s of selectieve serotonine heropname remmers gebruikt.

Lichaamsbeweging, sociaal contact en lichttherapie kunnen ook het serotoninegehalte verhogen. De meeste mensen hoeven zich geen zorgen te maken over het serotoninegehalte, tenzij het een probleem veroorzaakt.

In het algemeen zijn er veel manieren om serotonine op natuurlijke wijze te verhogen. Van voeding en licht tot massages en supplementen. Deze laatste is heel belangrijk voor je gezondheid en er wordt veel van gebruikt in de drukke en stressvolle tijden, maar helaas niet altijd verantwoord. De natuurlijke supplementen verbeteren je concentratie en het verminderen je stress op een effectieve en gezonde manier. Daarom wil ik je adviseren om zoveel mogelijk de natuurlijke supplementen te blijven gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk