De huidaandoening (acne) komt vaak voor, vooral onder de jongeren. In dit artikel praten we uitgebreid over deze aandoening en de mogelijke oorzaken en behandelingen.

Is het je ooit opgevallen dat je huid in tijden van stress onder de puisten zit? “Het lijkt erop dat wanneer je acne hebt en je gestrest bent, je last van acne toeneemt”, zegt Garner, MD, FDA en klinisch professor in dermatologie, aan het Southwestern Medical Center van de Universiteit van Texas (bron). Met andere woorden zal emotionele stress geen nieuw geval van acne vulgaris veroorzaken, maar het kan de klachten erger maken voor iemand die al dit probleem heeft. Meer over de relatie tussen stress en acne lees je verder in het artikel.

Veroorzaakt stress acne?

Artsen hebben lang vermoed dat stress acne verergert, maar het bewijs was onvoldoende. Echter heeft het onderzoek in het afgelopen decennium aangetoond dat artsen misschien gelijk hadden.

Kerst 2021Kerst 2021

wat is de relatie tussen stress en acne

In 2003 ontdekte een studie van Stanford University, gepubliceerd in de Archives of Dermatology, dat studenten acne ontwikkelden tijdens examens, een periode waarin ze meer gestrest waren, vergeleken met periodes zonder examens. De onderzoekers concludeerden dat de ernst van acne vulgaris nauw verband houdt met verhoogde stress.

Wetenschappers weten echter niet precies hoe stress acne vulgaris verergert. Ze weten dat de cellen die talg produceren, receptoren hebben voor stresshormonen, aldus Garner.

Sebum is de olieachtige stof, die zich vermengt met dode huidcellen en bacteriën om de haarzakjes te verstoppen, wat resulteert in een puistje.

wat is de relatie tussen stress en acne?

“Wanneer een persoon met acne veel stress heeft, zullen er meer olieachtige stoffen worden geproduceerd, die de haarzakjes verstoppen en tot meer acne leiden”, zegt Garner.

In een onderzoek uit 2007 onder middelbare scholieren in Singapore, ontdekten onderzoekers van de Wake Forest University School of Medicine ook dat acne tijdens examens verergert, in vergelijking met minder stressvolle periodes, zoals zomervakanties.

Deze onderzoekers veronderstelden, dat de toename van acne te wijten kan zijn aan een verhoogde talgproductie in tijden van stress. Ze ontdekten echter dat stress de talgproductie bij pubers niet verhoogde, dus suggereerden ze dat stressgerelateerde acne andere oorzaken kan hebben.

Soms kan acne vulgaris, in tijden van stress en wanneer er met de huid wordt gespeeld, in een schadelijke cyclus terechtkomen. “Wanneer sommige mensen zich angstig of depressief voelen, is de kans groter dat hun acne-klachten verergeren”, zegt Garner. Sommige mensen spelen met hun puisten als ze nerveus zijn. Als ze een puistje hebben om mee te rotzooien, dan gaan ze er mee aan de slag.”

Wat is Abrasie neuralgie en wat doet het met je acne?

wat is de relatie over stress en acne

Terwijl veel mensen de puistjes uit proberen te knijpen, ziet Garner ernstigere gevallen in de praktijk, waarbij patiënten deze met geweld verwijderen, omdat ze angstig en beschaamd zijn over het uiterlijk van hun huid. Alles verschijnt op de huid van een persoon, elk klein puistje is gewoon te zien. Ze spelen met hen huid, en ze kunnen zichzelf niet stoppen.

Deze aandoening wordt een Abrasie neuralgie genoemd. Het gedrag is niet makkelijk te veranderen en het wordt een soort gewoonte, waardoor het moeilijk wordt om er mee te stoppen. Wanneer deze patiënten met dit gedrag doorgaan, verandert de milde acne gauw in vreselijke littekens.

Nadat ze het probleem hebben behandeld, hebben ze niets meer om mee te spelen!

Soms kunnen patiënten worden overgehaald, om te stoppen met spelen met hun puistjes, maar als ze dat niet doen, hebben ze mogelijk psychologische hulp nodig.

Hoe behandel je de huidaandoening (acne)?

Stressverlichting kan niet worden beschouwd als een behandeling voor acne vulgaris.

wat is de relatie tussen stress en acne?

Komt acne vaak voor bij behandeling van stress? Nee.

Voor velen is acne vulgaris een chronisch, en langdurig probleem dat behandeling vereist, waaronder benzoylperoxide, retinoïden, antibiotica die op de huid worden aangebracht of via de mond worden ingenomen, maar ook de hormonale therapieën worden geadviseerd. En in moeilijkere gevallen raden de dermatologen meestal isotretinoïne (Accutane) aan.

Garner zegt dat mensen met acne ook baat kunnen hebben bij het zien van een psycholoog, of zich laten informeren over biofeedback als er veel last van stress wordt ervaren.

Wat is biofeedback hoe kun je hier je acne mee behandelen?

Biofeedback is een techniek die kan worden gebruikt om lichaamsfuncties te leren beheersen. Via biofeedback ben je verbonden met elektrische sensoren die je helpen informatie (feedback) over je lichaam te ontvangen.

Biofeedback helpt je te concentreren op het aanbrengen van subtiele veranderingen in uw lichaam, zoals het ontspannen van specifieke spieren, om de gewenste resultaten te bereiken, zoals het verlichten van pijn.

In feite geeft biofeedback je de kracht om je gedachten te gebruiken, om je lichaam onder controle te houden, wat je vaak helpt bij gezondheidsproblemen of fysieke prestaties, en wordt het vaak gebruikt als een ontspanningstechniek.

Bron

Vertaling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk